CTG – KARDIOTOKOGRAFIJA

CTG kardiotokografija je minimalno invazivna dijagnostička metoda u porodiljstvu kojom se istovremeno meri srčana akciju fetusa i intenzitet i trajanje trudova. Na osnovu ovih pokazatelja mogu se prikupiti sve neophodne informacije o stanju fetusa tokom trudnoće i porođaja.

Kardiotokografija (CTG) koristi se tijekom trudnoće za praćenje fetusa i kontrakcije maternice. Najčešće se koristi u trećem tromjesečju. Njegova je svrha praćenje dobrobiti fetusa i omogućavanje ranog otkrivanja nelagode fetusa. Nenormalni CTG može ukazivati ​​na potrebu daljnjih ispitivanja i potencijalne intervencije.

U poliklinici Srce Sarajeva CTG analizu radi dr. Mirsad Puzić – specijalista ginekologije i akušerstva.

Šta se dešava tokom kardiotokografije?

CTG se najčešće izvodi izvana. To znači da se oprema koja se koristi za praćenje djetetovog srca nalazi na trbuhu (trbuhu) majke. Elastični pojas postavljen je oko majčinog trbuha. Ima dvije okrugle ploče veličine teniske loptice koje dodiruju kožu. Jedna od tih ploča mjeri bebin otkucaj srca. Drugi procjenjuje pritisak na trbuhu. Na taj se način može pokazati kada se dogodi svaka kontrakcija i procjena koliko je jaka.

 

 

CTG remen je spojen na stroj koji interpretira signal koji dolazi s ploča. Otkucaji srca djeteta mogu se čuti kao kucanje ili pulsirajući zvuk koji stroj proizvodi. Neke majke mogu ovo smatrati uznemirujućim ili zabrinjavajućim, ali moguće je smanjiti glasnoću ako vam smeta buka. Uređaj također nudi ispis koji pokazuje bebin otkucaj srca tokom određenog vremenskog razdoblja. Također pokazuje kako se srčani ritam mijenja s vašim kontrakcijama.

 

Ako imate CTG prije poroda, od vas će se možda tražiti da pritisnete gumb na stroju svaki put kad se dijete pomiče. U ovom trenutku nećete imati kontrakcije, tako da će CTG nadzirati samo bebin otkucaj srca.

Image module
Image module