Kolonoskopija

Kolonoskopija Sarajevo

Karcinom debelog crijeva na drugom je mjestu po učestalosti karcinoma kod muškaraca i kod žena. Ako to izrazimo u postotku, čini 17 % svih malignih neoplazmi (tumora) kod muškaraca, te 13 % svih malignih neoplazmi kod žena.

U 95 posto slučajeva karcinom debelog crijeva nastaje kao zloćudna preobrazba polipa, dobroćudnih žljezdanih pupoljaka koji mogu nastati po cijelom debelom crijevu. S obzirom na to da je za takvu zloćudnu preobrazbu (malignu alteraciju) potrebno dulje razdoblje, imamo dovoljno vremena za poduzimanje preventivnih radnji kojima bi se spriječio nastanak karcinoma debelog crijeva.

Kada se prvi puta podvrgnuti kolonoskopiji?

Kad se u stolici primijete tragovi krvi, i/ili sluzi, kad se naizmjenično javljaju opstipacija, pa proljev, obvezno se treba javiti liječniku i inzistirati na kolonoskopiji, a ne to pripisivati hemoroidima, što je najčešća pogreška i zabluda. Naime, postojanje hemoroida ne isključuje da je negdje na većoj udaljenosti od anusa na debelom crijevu smješten karcinom ili polip.

Ako je netko iz bliže obitelji imao karcinom debelog crijeva, odnosno ako je obiteljska anamneza pozitivna, potrebno ju je prvi put napraviti i deset godina ranije.

Kako je za zloćudnu preobrazbu polipa u karcinom potrebno nekoliko godina, tako se odstranjivanjem dobroćudnih polipa može relativno jednostavno spriječiti (prevenirati) nastanak karcinoma debelog crijeva. Zbog toga se ne treba često ponavljati kolonoskopija.

Kolonoskopija kao pretraga nije još uvijek dobro prihvaćena kod naše populacije. Potrebno je dalje intenzivno razvijati zdravstvenu kulturu, podići razinu svijesti o odgovornosti prema samome sebi, kao i prema našim najbližima.

Kolonoskopija danas može biti i jest potpuno bezbolna pretraga.

Uvijek je bila od nevjerojatne važnosti. Nažalost, kolonoskopija je uglavnom, bila provođena tek kod smetnji od strane debelog crijeva, krvarenja ili hemeroida, a zbog navedenih smetnji je obično bila provedena već u fazi uznapredovalog karcinoma.

Dakle, nije nam cilj kolonoskopiju provoditi po prvi put kod smetnji od strane debelog crijeva (krvarenje, hemoroidi), već je cilj kolonoskopiju provesti na vrijeme, kao preventivnu pretragu, i to već prema svjetskim protokolima od 45 do 50 godine.

Kolonoskopija se moze vršiti i u Poliklinici Srce Sarajeva , a na ovom linku možete pročitati ispravan način pripreme za pregled .

KOLONOSKOPIJA CIJENA

Kolonoskopiju u Poliklinici Srce Sarajeva možete uraditi za 190 KM , a cijena kolonoskopije u anesteziji iznosi 300 KM .

Više o cijenama pogledajte na našem cjenovniku.

There are 2 comments
  1. Nihad

    Moze li se raditi kod Vas u sedaciji?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *