Operacije ptoze Sarajevo

Šta je ptoza?

Ptoza predstavlja spuštenost gornjeg kapka pri čemu je zjenica djelomično ili potpuno prekrivena kapkom. Ukoliko ovo stanje izaziva gubitag dijela vidnog polja, onda se smatra funkcionalnim. Javlja se kod odraslih i djece uslijed nekoliko različitih faktora

Kod pedijatrijske populacije ptoza, uz to što je estetski problem, može prouzročiti zaostatak razvoja vida zaklanjanjem vidne osi. To povećava rizik za nastanak slabovidnosti koji se kanije ne može liječiti, dok kod odraslih onemogućuje svakodnevne aktivnosti.

Prema uzroku ptoza može biti

  • Aponeurotska ptoza

Ona je najčešći oblik ptoze i nastaje kao posljedica procesa starenja i slabosti dijela mišića koji podiže kapak. Ovo je najlakši oblik za korekciju, radi se u lokalnoj anesteziji, operacija traje oko 1 sat i može se kombinovati sa operacijama blefaroplastike ili dizanja obrva. Rezultati su vidljivi odmah nakon završetka operacije i pacijent može sutradan nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima.

  • Miogena ptoza

Nastaje zbog poremećaja mišića podizača gornjeg kapka ili zbog poremećaja na neuromišićnom spoju. Najčešće je prvi znak bolesti Mijastenija gravis ili rijeđe mišićnih distrofija. Kapci su spušteni obostrano i visina se mijenja tokom dana.

  • Neurogena ptoza

Najčešće je jednostrana, nastaje zbog poremećene funkcije moždanog živca koji je odgovoran za pokrete kapka ili simpatikusa. Može biti udružena i sa poremećajem pokretanja oka u sklopu pareze trećeg kranijalog živca.

  • Mehanička ptoza

Nastaje zbog tumora ili neke druge promjene na kapku koja ga mehanički spušta.

  • Traumatska ptoza

Kao posljedica povrede gornjeg kapka i mišića koji ga podižu.

Image module
Image module

Operacija ptoze – način izvođenja

 

Operacije ptoze se kod odraslih obično rade u lokalnoj anesteziji i zahvat po oku traje oko 40 minuta. Komplikacije tokom ili nakon operacije su minimalne ili ih nema.

Kod manje djece se moraju raditi u općoj anesteziji, i u zavisnosti od spuštenosti kapka i funkcije mišića kapka možemo raditi samo suspenziju čeonog mišića, ugradnjom aloplastičnog vrhunskog materijala , ili kombiniranim zahvatima: suspenzijom čeonog mišića, jačanjem mišića kapka i uklanjanjem fibroznog septuma koji je kod djece izuzetno zadebljan. Ovim načinom dobijaju se najbolji rezultati. Kod djece stavljamo obično konce koji se resorbuju tako da se dijete ne mora ponovo podvrgavati traumatičnim pregledima vađenja konaca ili uspavljivanju radi istog. Kontrola je nakon deset dana.

Operater dr. Nina Jovanović
CIJENA OPERACIJE PTOZE
KM1000
Operacija Ptoze jednostrano košta 1000,00 KM
  • Obostrana operacija ptoze iznosi 2000,00 KM