Polipektomija polipa Sarajevo

POLIPEKTOMIJA DEBELOG CRIJEVA

Šta je to Polipektomija debelog crijeva?

Kako se radi polipektomija debelog crijeva?

Ko treba raditi polipektomiju debelog crijeva?

Šta je to polipektomija debelog crijeva?

Polipektomija je postupak koji se koristi za uklanjanje polipa iz unutrašnjosti debelog crijeva. Polip je abnormalna kolekcija tkiva.

Postupak je relativno neinvazivan i obično se izvodi istovremeno s kolonoskopijom.

Mnogi tumori debelog crijeva razvijaju se kao benigni (nekancerozni) rast prije nego što postanu maligni (kancerogeni).

Kolonoskopija se prvo radi kako bi se otkrilo prisustvo bilo kakvih polipa. Ako se neki otkriju, vrši se polipektomija i uklanja se tkivo. Tkivo će se ispitati kako bi se utvrdilo jesu li izrasline kancerogene, prekancerozne ili benigne. Ovo može spriječiti rak debelog crijeva.

Polipi nisu uopće povezani s bilo kojim simptomima. Međutim, veći polipi mogu izazvati:

rektalno krvarenje

bolovi u trbuhu

nepravilnosti crijeva

Polipektomija bi također pomogla u ublažavanju ovih simptoma. Ovaj postupak potreban je bilo kada kada se polipi otkriju tokom kolonoskopije.

Image module

Prikaz odstranjivanja polipa putem kolonoskopa i omce.

Kako se izvodi polipektomija putem kolonoskopije

Polipektomija se obično izvodi istovremeno s kolonoskopijom. Tijekom kolonoskopije, kolonoskop će vam biti umetnut u rektum, tako da će liječnik moći vidjeti sve segmente debelog crijeva. Kolonoskop je dugačka, tanka, fleksibilna cijev s kamerom i svjetlom na kraju.

Kolonoskopija se rutinski nudi ljudima koji su stariji od 50 godina kako bi provjerili ima li izraslina koje mogu ukazivati na rak.

Ako vaš liječnik otkrije polipe tijekom vaše kolonoskopije, obično će istovremeno izvesti polipektomiju.

Postoji nekoliko načina na koje se polipektomija može izvesti. Način na koji će vaš liječnik odabrati ovisit će o vrsti polipa u debelom crijevu.

Polipi mogu biti mali, veliki, sjedeći ili lunasti. Sesilni polipi su ravni i nemaju peteljku. Pedunulirani polipi rastu na peteljkama poput gljiva.

Za male polipe (promjera manjeg od 5 milimetara) mogu se koristiti biopsijske pincete za uklanjanje. Veći polipi (promjera do 2 centimetra) mogu se ukloniti omčom.

U polipektomiji zamke, vaš će liječnik petlju tankom žicom zaokružiti oko dna polipa i iskoristiti toplinu da prekine izraslinu.

Sva preostala tkiva ili stabljika se potom kauteriziraju.

Koliko dugo je potrebno da se oporavite od polipektomije?

Ne biste trebali voziti 24 sata nakon polipektomije.

Oporavak je uglavnom brz. Manji neželjeni efekti poput plinova, nadutosti i grčeva obično se povuku u roku od 24 sata. Uz više uključen postupak, potpuni oporavak može potrajati i do dvije sedmice.

Vaš liječnik će vam dati neke upute kako se brinuti za sebe. Oni mogu tražiti od vas da izbjegavate određena pića i hranu koja mogu iritirati vaš probavni sistem dva do tri dana nakon zahvata. To može uključivati:

čaj

kafu

soda

alkohol

začinjena hrana


Vaš liječnik će vam takođe zakazati dodatnu kolonoskopiju ukoliko bude to neophodno. Važno je provjeriti je li polipektomija bila uspješna i da li su se razvili daljnji polipi.