Transkranijalni dopler

Trankranijalni kolor dopler Sarajevo

Transkranijalni dopler (TCD) dijagnostička je pretraga kojom se mjeri frekvencija protoka krvi kroz krvne žile mozga.

Korištena u dijagnozi embolije, stenoze, vazospazma u subarahnoidnog krvarenja (krvarenje iz rupturirane aneurizme), i ostalih problema, ova relativno brza i neskupa pretraga raste na popularnosti.

Oprema koja se koristi za vrijeme ove pretrage postaje preonosiva, što omogućuje liječnicima da s njime putuju u bolnicu, ordinaciju, dom zdravlja, te njegovateljske domove za pokretne i nepokretne bolesnike. Često ju se koristi uz ostale dijagnostičke pretrage poput magnetske rezonancije, angiografije magnetskom rezonancom, ultrazvukom karotida i kompjuterizirane tomografije.

Transkranijalni dopler

Kako djeluje transkranijalni dopler?

Ultrazvučna sonda emitira visokofrekventni zvučni val (obično više od 2 MHz) koji odbija razne tvari u tijelu. Ove odjeke detektira senzor u sondi.

U slučaju krvi u arteriji, odjek ima različitu frekvenciju ovisno o smjeru i brzini krvi zbog Doplerovog učinka. Ako se krv odmiče od sonde, tada je frekvencija odjeka niža od emitirane frekvencije; ako se krv kreće prema sondi, tada je frekvencija odjeka veća od emitirane frekvencije. Odjeci se analiziraju i pretvaraju u brzine koje su prikazane na monitoru računala.

U stvari, jer sonda pulsira brzinom do 10 kHz, informacije o frekvenciji odbacuju se od svakog impulsa i rekonstruiraju iz fazne promjene s jednog na drugi.

Budući da kosti lubanje blokiraju većinu prijenosa ultrazvuka, regije s tanjim zidovima (koje se nazivaju prozorima za insonaciju) koje nude najmanje izobličenja zvučnim valovima, moraju se koristiti za analizu. Iz tog razloga, snimanje se izvodi u temporalnoj regiji iznad jagodica / zigomatičnog luka, kroz oči, ispod čeljusti i sa stražnje strane glave.

Dob, spol, rasa i drugi čimbenici utječu na debljinu i poroznost kostiju, što otežava ili čak onemogućuje neke pretrage. Većina se još uvijek može izvesti kako bi se dobili prihvatljivi odgovori, ponekad je potrebno korištenje alternativnih mjesta s kojih se mogu pregledati plovila

Banner image
Ljekar koji radi transkranijalni dopler u Poliklinici Srce Sarajeva
dr. Vesna Pejić - specijalista neurologije
Doktorica Vesna Pejić je vanjski saradnik poliklinike, koji pruža usluge nruološke obrade transkranijalnim doplerom , kao i neurološke preglede.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *