Ultrazvuk jetre pankreasa bubrega

Ultrazvuk abdomena

Šta je ultrazvuk abdomena i zašto Vam treba?

Ultrazvuk abdomena se radi radi pregleda struktura unutar trbuha. To je poželjna metoda pregleda za aneurizmu trbušne aorte, oslabljeno, ispupčeno mjesto u trbušnoj aorti - glavnoj krvnoj žili koja opskrbljuje tijelo . Međutim, test snimanja može se koristiti za dijagnozu ili isključenje mnogih drugih zdravstvenih stanja. Liječnici preporučuju ultrazvuk abdomena da bi se utvrdio aneurizma trbušne aorte kod muškaraca u dobi od 65 do 75 godina koji su sadašnji ili bivši pušači cigareta. Ako nikada niste pušili, skrining aneurizme aortne aorte ćete svakako uraditi radi prevencije te ako vaš liječnik sumnja da imate aneurizmu ili ako imate porodičnu anamnezu aneurizme ili određene maligne bolesti unutar trbušnih organa.

Ultrazvuk abdomena
Ultrazvuk trbuha

Ultrazvuk abdomena može vašem liječniku pomoći da vidi mnoge organe u vašem trbuhu. Vaš liječnik može preporučiti ovaj test ako imate problem u bilo kojem od ovih područja tijela: Krvne žile u abdomenu Žučne kese Crijeva Bubrezi Jetra Gušterača Slezina Ultrazvuk abdomena može pomoći vašem ljekaru da procijeni uzrok bolova u stomaku ili nadutosti. Može vam pomoći u provjeri bubrežnih kamenaca, bolesti jetre, tumora i mnogih drugih stanja. Liječnik vam može preporučiti ultrazvuk abdomena ako postoji rizik od aneurizme trbušne aorte. Jednokratni ultrazvučni pregled abdominalne aorte preporučuje se muškarcima u dobi od 65 do 75 godina koji su tokom svog života popušili.

Je li ultrazvuk štetan za tijelo?

Ultrazvuk abdomena nema rizika. Za razliku od rendgenskih zraka ili CT pretraga, ultrazvuk ne koristi zračenje, zbog čega ih ljekari više vole koristiti za provjeru razvoja beba kod trudnica. Nema dokaza da ultrazvučno snimanje i monitori otkucaja srca nanose štetu fetusima ili trudnicama.

Kako se pripremiti za ultrazvuk abdomena?

Nosite udobnu, široku odjeću. Možda ćete morati ukloniti svu odjeću i nakit s područja koje treba pregledati. Pripreme ovise o vrsti ultrazvuka koji ćete raditi. Za proučavanje jetre, žučne kese, slezine i gušterače, od vas će se možda zatražiti da jedete obrok bez masti uveče prije testa, a zatim da izbjegavate jesti osam do 12 sati prije testa. Za ultrazvuk bubrega možda ćete trebati popiti četiri do šest čaša tečnosti otprilike sat vremena prije testa kako biste napunili mokraćni mjehur. Od vas će se možda tražiti da izbjegavate jesti osam do 12 sati prije testa kako biste izbjegli nakupljanje plina u crijevima. Za ultrazvuk aorte možda ćete morati izbjegavati jesti osam do 12 sati prije testa.

Ultrazvuk jetre pankreasa bubrega

Limitacije ultrazvučnog pregleda abdomena?

Ultrazvučni talasi ometaju se zrakom ili plinom. Stoga ultrazvuk nije idealna tehnika snimanja za zrakom ispunjena crijeva ili organe zaklonjene crijevom. 
Ultrazvuk nije toliko koristan za snimanje pluća ispunjenih zrakom, ali se može koristiti za otkrivanje tečnosti oko ili unutar pluća. Slično tome, ultrazvuk ne može prodrijeti u kost, 
ali se može koristiti za snimanje fraktura kostiju ili za infekciju koja okružuje kost.
Velike i deblje pacijente je teže snimati ultrazvukom, jer veće količine tkiva oslabljuju (slabe) zvučne valove dok prolaze dublje u tijelo i treba ih vratiti u sondu na analizu.
Prednosti ultrazvuka
Ultrazvuk nudi brojne prednosti:
Općenito su bezbolni i ne trebaju igle, injekcije ili rezove.
Pacijenti nisu izloženi jonizujućem zračenju, što postupak čini sigurnijim od dijagnostičkih tehnika kao što su rendgen i CT skeniranje. 
Zapravo, nema poznatih štetnih efekata kada se koriste prema uputstvima vašeg ljekara.
Ultrazvuk snima slike mekih tkiva koja se ne vide dobro na rendgenskim zrakama.
Ultrazvuk je široko dostupan i jeftiniji od drugih metoda.
Pregled možete zakazati ovdje .

Kako izgleda pregled ultrazvuka abdomena?

Na većini ultrazvučnih pregleda ležati ćete licem prema gore na stolu koji se može nagnuti ili pomaknuti. Pacijenti se mogu okrenuti na bilo koju stranu radi poboljšanja kvaliteta slika. Nakon što se postavite na stol za pregled, radiolog ili ultrasoiničar (ljekar posebno obučen za nadgledanje i tumačenje radioloških pregleda) ili ultrazvuk primijenit će topli gel na bazi vode na područje tijela koje se proučava. Gel će pomoći pretvaraču da ostvari siguran kontakt s tijelom i eliminira zračne džepove između pretvarača i kože koji mogu blokirati prolazak zvučnih valova u vaše tijelo. Sonda se postavlja na tijelo i pomiče naprijed-natrag preko područja od interesa dok se ne zabilježe željene slike. Obično nema neugodnosti od pritiska jer je sonda pritisnuta na područje koje se ispituje. Međutim, ako se skeniranje izvodi na području osjetljivosti, možete osjetiti pritisak ili manji bol sonde. Doppler sonografija se izvodi pomoću istog pretvarača. Nakon završetka snimanja, prozirni ultrazvučni gel obrisat će se s kože. Svi dijelovi koji se ne izbrišu brzo će se osušiti. Ultrazvučni gel obično ne mrlja i ne mijenja boju odjeće.