TCD pregled Sarajevo

Šta je to transkranijalni dopler ultrazvuk ?

Transkranijalni dopler (TCD) ultrazvuk je bezbolan test koji koristi zvučne talase za ispitivanje protoka krvi u vašem mozgu. Vaš doktor je preporučio da uradite ovaj test kako biste dijagnosticirali zdravstveno stanje koje utiče na protok krvi u i unutar mozga. Test se također koristi za praćenje rezultata određenih tretmana, na primjer, razbijanje ugrušaka unutar moždanih arterija.

Tokom TCD-a, zvučni talasi se šalju kroz tkiva vaše lobanje. Ovi zvučni valovi se reflektiraju od krvnih stanica koje se kreću unutar vaših krvnih žila, omogućavajući radiologu ili neurologu da protumači njihovu brzinu i smjer. Zvučni talasi se snimaju i prikazuju na ekranu računara.

Koja neurološka oboljenja detektujemo ili pratimo putem TCD doplera ?

  • Akutni ishemijski moždani udar: Akutni ishemijski moždani udar nastaje kada se krvni ugrušak razvije u krvnoj žili u mozgu, prekidajući dotok krvi bogat kisikom u mozak.
  • Vasospazam: Ovo je suženje dijela krvnog suda zbog kontrakcije. U ovom slučaju, to je reakcija na krvarenje u mozgu – subarahnoidalno krvarenje/ruptura aneurizme mozga.
  • Stenoza moždanih arterija: Ovo je suženje ili začepljenje dijela arterije, najčešće zbog ateroskleroze (otvrdnjavanje arterija).
  • Cerebralne mikroembolije: To su mali krvni ugrušci koji putuju kroz krvotok i uzrokuju prolazni ishemijski napad (mini moždani udar).
  • Rizik od moždanog udara kod odraslih i djece s anemijom srpastih stanica: Promijenjen oblik krvnih stanica u anemiji srpastih stanica može dovesti do krvnih ugrušaka i začepljenih krvnih žila, povećavajući rizik od moždanog udara.
  • Patent foramen ovale/detekcija šanta zdesna nalijevo: U ovom testu, rastvor se ubrizgava u venu na podlaktici. Prisustvo mjehurića u moždanim arterijama ukazuje na to da krv teče u pogrešnom smjeru zbog rupe u zidu između dvije gornje komore srca (nazvanog otvoreni foramen ovale [PTO]). PTO je izvor moždanog udara kod djece.
  • Potvrda moždane smrti.

Šta se dešava tokom pregleda i kako se pregled izvodi ?

Ne postoji posebna priprema za transkranijalni dopler ultrazvuk.

Nije potrebno presvlačiti se u bolničku haljinu ili skidati nakit.
Vaš ultrazvučni test izvode posebno obučeni tehnolozi, a tumači neurolog.

Ili ćete ležati na podstavljenom stolu za ispitivanje ili sjediti u stolici tokom testa.

Mala količina gela rastvorljivog u vodi nanosi se na kožu preko područja koje treba pregledati.

Gel se obično nanosi na stražnji dio vrata, iznad jagodične kosti, ispred uha ili preko kapka. To su mjesta gde se nalaze krvni sudovi koji opskrbljuju mozak.

Gel ne šteti vašoj koži niti mrlja vašu odjeću.

Mali uređaj koji liči na mikrofon koji se zove sonda drži se na mjestu na području koje se ispituje.

Sonda šalje visokofrekventne zvučne valove kroz mozak i bilježi povratne informacije o protoku krvi. Ultrazvučni signal se pretvara u grafikone ili slike u boji koje se prikazuju na ekranu.

Tokom testa praktično nema nelagodnosti. Možda ćete osjetiti manji pritisak dok se sonda pritiska na vašu kožu.

Morat ćete držati glavu mirno i izbjegavati razgovor tokom testa.

Ultrazvuk traje oko 30 do 60 minuta.

Nakon testa, gel će se obrisati sa vaše kože..

ADRESA: ULICA NIKOLE ŠOPA BROJ 9 71210 SARAJEVO

033 871 566

062 008 064

pzusrcesarajeva@yahoo.com

info@poliklinikasrcesa.ba