ULTRAZVUK ABDOMENA SARAJEVO

PREGLED SVIH ORGANA ABDOMENA

Ultrazvuk abdomena - šta je to ?

Ultrazvuk abdomena je neinvazivna procedura koja se koristi za procjenu organa i struktura unutar abdomena. To uključuje jetru, žučnu kesu, pankreas, žučne kanale, slezinu i trbušnu aortu. Ultrazvučna tehnologija omogućava brzu vizualizaciju abdominalnih organa i struktura izvan tijela. Ultrazvuk se također može koristiti za procjenu protoka krvi u trbušne organe.

Ultrazvuk koristi sondu koja šalje ultrazvučne talase na frekvenciji previsokoj da bi se čuli. Ultrazvučni pretvarač se postavlja na kožu, a ultrazvučni valovi se kreću kroz tijelo do organa i struktura unutar njega. Zvučni valovi se odbijaju od organa poput eha i vraćaju se u pretvarač. Pretvornik obrađuje reflektirane valove, koje potom kompjuter pretvara u sliku organa ili tkiva koji se ispituju.

Organi koje promatramo ultrazvuk abdomena su :

JETRA
PANKREAS
SLAZENA
BUBREZI
MOKRAĆNI MJEHUR
KRVNE ŽILE
uLTRAZVUK ABDOMENA Sarajevo cijena

Druga vrsta ultrazvuka je Dopler ultrazvuk, koji se ponekad naziva i dupleks studija, koji se koristi da pokaže brzinu i smjer protoka krvi unutar abdomena. Za razliku od standardnog ultrazvuka, neki zvučni talasi tokom dopler pregleda se čuju.

Ultrazvuk se može bezbedno koristiti tokom trudnoće ili u prisustvu alergije na kontrastnu boju, jer se ne koriste zračenje ili kontrastne boje.

ZAKAZI TERMIN PUTEM FORME ZA ZAKAZIVANJE

CIJENA ULTRAZVUKA ABDOMENA

40 KM

033 871 566

062 008 064

ZAŠTO BI SE TREBAO RADITI ULTRAZVUK ABDOMENA ?

Ultrazvuk abdomena može se koristiti za procjenu veličine i lokacije abdominalnih organa i struktura. Može se koristiti i za provjeru abdomena na stanja kao što su:

  • Ciste
  • Tumori
  • Sakupljanje gnoja (apscesi)
  • Prepreke
  • Sakupljanje tečnosti
  • Blokada (ugrušci) u krvnim sudovima
  • Infekcija

Veličina abdominalne aorte može se izmjeriti ultrazvukom kako bi se otkrila aneurizma aorte. Kamenje u žučnoj kesi, bubrezima i ureterima može se otkriti ultrazvukom.

Ultrazvuk abdomena se može izvesti kako bi se pomoglo u postavljanju igala koje se koriste za biopsiju trbušnog tkiva ili za dreniranje tekućine iz ciste ili apscesa.

Ultrazvuk abdomena se također može koristiti za procjenu protoka krvi u različitim strukturama u abdomenu.

Mogu postojati i drugi razlozi zbog kojih ljekar preporuči ultrazvuk abdomena.

ADRESA: ULICA NIKOLE ŠOPA BROJ 9 71210 SARAJEVO

033 871 566

062 008 064

pzusrcesarajeva@yahoo.com

info@poliklinikasrcesa.ba