PAPA TEST

Šta je papa test ?

Papa test, postupak je skrininga na rak grlića maternice. Testira se prisustvo prekanceroznih ili kancerogenih ćelija na vašem vratu maternice. Cerviks je otvor maternice. Tijekom rutinskog postupka, stanice s grlića maternice nježno se prikupljaju i ispituju na abnormalni rast. Postupak se radi u ordinaciji vašeg liječnika. Može biti blago neugodno, ali obično ne uzrokuje dugotrajnu bol. Papa Bris je brza, jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima bris rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice, a u prvom redu služi za rano otkrivanje karcinoma vrata maternice i promjena koje mu prethode, ali i upalnih promjena. Rezultati mogu ukazivati i na prisutnost nekih mikroorganizama i infekcija.

Kada treba obaviti papa test?

Svaka žena koja je postala seksualno aktivna ili navršila 18 godina trebala bi obaviti Papa-test i to jednom godišnje, kontinuirano tijekom cijelog života. Takvim provođenjem Papa-testa smanjuje se rizik umiranja od raka vrata maternice za 90%. Test je najbolje provesti između 10. i 20. dana od prvog dana zadnje menstruacije, a nikako za vrijeme krvarenja jer će u takvim slučajevima eritrociti prekriti epitelne stanice koje se testiraju i onemogućiti postavljanje ispravne dijagnoze. Rak vrata maternice ima dugo razdoblje između predstadija i razvoja same bolesti, stoga Papa testom možemo otkriti bolest u ranijem stadiju i uspješnije liječiti prije nego li se razvije rak. Preporučuje se odlaziti na redovite preventivne ginekološke preglede. O samom pregledu ipak ne dvoumite, ipak se radi o Vašem spolnom i reproduktivnom zdravlju. IZVOR PLIVA ZDRAVLJE U Poliklinici Srce Sarajeva vaš papa test može uraditi prim.dr.Mirsad Puzić u našem ginekološkom kabinetu.

Image module
0
Broj žena oboljelih od raka vrata maternice u svijetu u 2012 godini.
Podaci su iz 2012 godine

Kome treba papa test?

Trenutne smjernice preporučuju ženama da vrše redovne Papa testove svake tri godine, počevši od 21. godine. Neke žene mogu imati povećan rizik od raka ili infekcije. Možda će vam trebati češći testovi ako: -ste HIV pozitivni -imate oslabljeni imunološki sistem od hemoterapije ili transplantacije organa Ako imate više od 30 godina i niste imali abnormalne testove na Papa, pitajte svog liječnika da li ćete izvršiti papa pregled svakih pet godina ako se test kombinira sa skriningom na humani papiloma virus (HPV). HPV je virus koji uzrokuje bradavice i povećava šansu za rak vrata maternice. HPV tipovi 16 i 18 primarni su uzročnici raka vrata maternice. Ako imate HPV, možete imati povećan rizik od razvoja raka vrata maternice. Žene starije od 65 godina s anamnezom normalnih rezultata Papa-testa mogu u budućnosti prestati sa testom. I dalje biste trebali vršiti redovne Papa testove na osnovu svoje dobi, bez obzira na status seksualne aktivnosti. To je zato što virus HPV može godinama mirovati, a zatim iznenada postati aktivan.

Kako se spremiti za papa test?

Papa test je najbolje uzimati sredinom menstruacijskog ciklusa. Preporučuje se da se Papa test ne uzima u slučaju menstrualnog krvarenja ili infekcije, jer mu se time smanjuje osjetljivost. Prije pregleda je potrebno isprazniti mokraćni mjehur, prije čega se ne smije pretjerano piti. Prije dolaska ginekologu (24 - 48 sati) se ne preporučuje imati spolni odnos, ne koristiti vaginalete, kreme U većini slučajeva sigurno je napraviti Papa test u prva 24 tjedna trudnoće. Nakon toga, test može biti bolniji. Također biste trebali pričekati 12 tjedana nakon porođaja kako biste povećali tačnost svojih rezultata. Postoje samo dva rezultata za Papa test: normalan ili abnormalan. Kad je rezultat normalan, to znači da nema otkrivenih abnormalnih ćelija. Ako je nenormalno, ne znači odmah da žena već ima rak. Abnormalne ćelije imaju različite nivoe. A često se vide blaže abnormalne ćelije u odnosu na one ozbiljne.

Šta se dešava tokom testa?

Papa test može biti pomalo neugodan, ali test je vrlo brz. Tijekom postupka ležat ćete na leđima na stolu za pregled raširenih nogu i nogu odmarajući se u osloncima zvanim stremenima. Liječnik će vam polako ubaciti uređaj zvan spekulum u vaginu. Ovaj uređaj održava vaginalne zidove otvorenim i omogućava pristup cerviksu. Vaš liječnik će vam strugati mali uzorak ćelija s vrata maternice. Postoji nekoliko načina na koje vaš liječnik može uzeti ovaj uzorak: Neki koriste alat koji se naziva lopatica. Neki koriste lopaticu i četku. Drugi koriste uređaj nazvan citočetka, koji je kombinacija lopatice i četke. Većina žena osjeća kratko potiskivanje i iritaciju tijekom kratkog struganja. Uzorak ćelija vašeg cerviksa bit će sačuvan i poslat u laboratorij kako bi se testirao na prisustvo abnormalnih ćelija. Nakon testa mogli biste osjetiti blagu nelagodu zbog struganja ili malo grčenja. Također biste mogli osjetiti vrlo lagano vaginalno krvarenje odmah nakon testa. Obavijestite svog liječnika ako se nelagoda ili krvarenje nastave i nakon dana testa.

Kakav može biti nalaz papa testa?

Dva su moguća rezultata Papa-brisa: normalan ili abnormalan. Uobičajeni Papa test Ako su vaši rezultati normalni, to znači da nisu identificirane abnormalne stanice. Uobičajeni rezultati se ponekad nazivaju i negativnim. Ako su vaši rezultati normalni, vjerojatno vam neće trebati PAPA test još tri godine. Abnormalni Papa test Ako su rezultati ispitivanja nenormalni, to ne znači da imate rak. To jednostavno znači da na vašem grliću postoje abnormalne stanice, od kojih neke mogu biti prekancerogene. Postoji nekoliko nivoa abnormalnih ćelija: atipija blago umjereno teška displazija karcinom in situ Blaže abnormalne ćelije su češće od teških abnormalnosti. Ovisno o tome što pokazuju rezultati ispitivanja, liječnik vam može preporučiti: povećavajući učestalost vašeg Papa testa · Detaljniji uvid u vaše cervikalno tkivo postupkom koji se naziva kolposkopija Tokom pregleda kolposkopije, vaš liječnik će koristiti svjetlost i povećavanje kako bi jasnije vidio vaginalno i cervikalno tkivo. U nekim slučajevima mogu uzeti i uzorak vašeg cervikalnog tkiva u postupku koji se naziva biopsija.

Koliko su tačni rezultati papa testa?

Papa test je vrlo precizan. 
Redovni Papa pregledi smanjuju stopu raka grlića materice i smrtnost za najmanje 80 posto. 
Iako test može biti vrlo malo neugodan, to je mala cijena koju možete platiti za vaše zdravlje.
Papa test se smatra zaslužnim za redukciju od 70% u broju karcinoma u Sjedinjenim Američkim Državama u zadnjih 50 godina