Ultrazvuk ramena Sarajevo

Kada je u pitanju bol u ramenu, dijagnoza je komplikovana – stvarni problem nije uvijek u korelaciji s tim gdje pacijenta boli.

Stoga fizički pregled nije dovoljan, a rendgenski snimak se može koristiti samo da se vide kosti, a ne tetive.

U proteklih 10 do 20 godina ultrazvuk ramena se pojavio kao kritična metoda za ispitivanje i dijagnosticiranje bola u ramenu. Na primjer, može otkriti sa 100-postotnom osjetljivošću punu debljinu kidanja rotatorne manžete i djelomično kidanje sa 90-postotnom osjetljivošću. Ako imate bolove u ramenu, važno je da posjetite svog liječnika primarne zdravstvene zaštite ili ortopeda, koji može naručiti ultrazvuk ramena radi konačne dijagnoze.

Brojne studije su istraživale tačnost ultrazvuka ramena i na različite načine upoređivale UZ sa artrografijom, magnetnom rezonancom (MRI), MRI artrografijom i hirurškim nalazima. Dve meta-analize tačnosti ultrazvuka ramena koje su koristile različite kriterijume uključivanja došle su do sličnih zaključaka

Zaključci

Ultrazvuk ramena pouzdano odgovara na pitanja koja hirurg ima o rotatornoj manžeti. Uz ramena ima visoku osjetljivost i specifičnost za pukotine rotatorne manžetne pune debljine i precizan je kao i MRI u otkrivanju puknuća manžetne i procjeni veličine suza te može identificirati masnu infiltraciju u mišićima. Iako nema „globalnu“ mogućnost magnetne rezonance, UZ je brz, jeftin i prihvatljiviji za pacijente od magnetne rezonance.

Ultrazvuk ramena Sarajevo

Kako izgleda ultrazvuk ramena i koliko traje?

Ultrazvuk ramena trebao bi trajati otprilike 10-15 minuta. Budući da je anatomija ramena složena, tačnost ispita u velikoj mjeri ovisi o tehnici. Zbog toga će u prostoriji biti prisutan mišićno-koštani radiolog, sa pacijentom i tehničarom, koji će obaviti pregled.

Tokom ultrazvučnog pregleda, pacijent će nositi ogrtač i ostati sjediti. On ili ona će izložiti povrijeđeno rame i nadlakticu dok postavlja rame u različite položaje kako bi se tetive mogle otkriti za snimanje. Radiolog će pročitati slike i prijaviti konačne rezultate ljekaru koji upućuje na ultrazvuk ramena.

Iako je anatomija ramena komplikovana, ultrazvuk ramena je brz i efikasan alat koji može pomoći da se precizno dijagnostikuje pacijentov razlog za bol u ramenu. Brza i precizna dijagnoza je ključ za napredak s planom liječenja i oporavka kako bi se pacijenti osjećali bolje i vratili svojim životima.

ADRESA: ULICA NIKOLE ŠOPA BROJ 9 71210 SARAJEVO

033 871 566

062 008 064

pzusrcesarajeva@yahoo.com

info@poliklinikasrcesa.ba